sreda, 2. marec 2011

Oskarji malo drugače

Največja Hollywoodska noč je že mimo in kipci za najboljše filme za leto 2010 so že podeljeni. Nič nepričakovanega, najboljši film je Kraljev govor, oskarja za glavno moško vlogo si je prislužil Colin Firth, za glavno žensko vlogo pa Natalie Portman.
Bolj kot sama podelitev kipcev pa me je navdušil tale članek. To je ta povezanost znanosti in umetnosti, o kateri govorim, in katere si želim!
Kako dobiti 500 milijonov prijateljev z majhno amigdalo
Znanstveniki so ugotovili, da naj bi bil volumen amigdale – skupka nevronov poleg hipokampusa velikosti mandlja – pozitivno povezan z velikostjo in kompleksnostjo posameznikovega »socialnega omrežja«. Pomagala naj bi nam npr. pri razbiranju čustev na podlagi obrazne mimike posameznika.

Kraljev lizosom
Razlog(i) za jecljanje še vedno ni pojasnjen in je očitno kompleksen. Raziskave na dvojčkih kažejo, da je jecljanje v 60 % podedovano, odkrili pa so tudi prve generične faktorje, povezane z jecljanjem in tako odkrili povezanost med jecljanjem in potovanjem proteinov v lizosom. Najmočneje povezana z jecljanjem je bila mutacija v genu za GlcNAc-fosfotransferazo.
Proteini, namenjeni v lizosom, se morajo procesirati v endoplazmatskem retikulumu in v Golgijevem aparatu, kjer dobijo signal za lizosom, tj. manoza-6-fosfat. GlcNAc-fosfotransferaza je vpletena v prvi stopnji tega transporta.

Avtorica pa se posveti tudi filmoma 127 ur in Črni labod.


Ni komentarjev:

Objavite komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...