nedelja, 27. februar 2011

Xeroderma pigmentosum

Xeroderma pigmentosum (XP) ali pigmentna kserodermija je redka in huda prirojena bolezen, za katero so značilne pegam podobne pigmentacije, ulkusi kože in hiperkeratoze. Te pojave spremlja atrofija mišic in kože ter teleangiektazije. Na izpostavljeni koži se zgodaj pojavijo rakave bolezni.
Gre za avtosomno recesivno genetsko okvaro, za katero oboli oseba, ki ima mutirana oba alela (različnih genov pri različnih tipih XP), kar se kaže v nezmožnosti popravljanja poškodb v DNA, ki nastopijo zaradi UV sevanja, kot so na primer timinski dimeri. Okvarjeni so namreč geni za encime, ki sodelujejo pri nukleotidnem ekscizijskem popravljanju (NER), torej pri širokem spektru popravljanja poškodb v DNA (tudi poškodb, povzročenih zaradi UV sevanja). XP torej vodi v redukcijo ali inaktivacijo NER popravljalnega mehanizma.

NER popravljalni mehanizem je najbolje preučen pri bakteriji E. coli. Pri tej vrsti je NER imenovan tudi UvrABC sistem (po encimih, vpletenih v ta mehanizem). Poleg eksizijske endonukleaze (ekscinukleaze) UvrABC pri popravljanju sodelujejo še helikaza UvrD, DNA polimeraza I  in DNA ligaza.


Nukleotidno ekscizijsko popravljanje pri E. coli, imenovano tudi UvrABC sistem

Če mutacije prizadenejo protoonkogene ali tumor supresorske gene, lahko to rezultira v nastanku raka. Oboleli za XP imajo tako večjo možnost razvoja kožnega raka.
Bolezen ni ozdravljiva, potrebno je izogibanje sončni svetlobi. Za boleznijo zbolijo tako moški kot ženske vseh ras, pri Japoncih pa naj bi bila stopnja obolelosti za XP šestkrat večja kot pri drugih narodih.
Manj kot 40 % obolelih za XP živi preko 20 let, štirideseta pa dočakajo le tisti z blažjo obliko bolezni.

Nenavadnost in usodnost te bolezni pa privlačita tudi širšo populacijo ljudi. V psihološkem trilerju Vsiljivci iz leta 2001, kjer igra glavno vlogo Nicole Kidman, nastopata otroka, obolela za Xerodermo pigmentosum.  

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...