četrtek, 10. februar 2011

Znanost nasproti umetnosti

Tokratna oddaja Ugriznimo znanost na Slo1 mi je bila še posebej povšeči – govora je bilo namreč o znanosti in umetnosti.
Zakaj sta ti znanost in umetnost danes tako nepovezani? Zakaj razmišljamo o eni izmed njiju kot racionalni, objektivni, o drugi pa kot subjektivni? In zakaj se ljudje, ki niso ne umetniki ne znanstveniki, izogibajo tako ene kot druge? Zavedati se moramo, da oboje širi obzorja, vsaka na svoj na način.
Znanost nam omogoča napredno življenje, kakršnega danes uživamo. A brez umetnosti bi bil naš svet prazen in brezbarven. Bi znanstveniki sploh dobivali zagon in ideje za nova odkritja, če ne bi prepustili svoji domišljiji prosto pot? In ali nam ne burijo domišljije prav raznorazne umetnine in iznajdbe? In seveda je umetnost tudi glasba, ki nas vseskozi razveseljuje in nam stoji ob strani v dobrem in v slabem. Še v laboratoriju in ateljeju.
A bili so boljši časi. V renesansi ljudje niso tako strogo ločevali med znanostjo in umetnostjo in krasen primer za to je Leonardo da Vinci. Veliki um in navdušenec nad tehnologijo, ki sicer ni bil strokovno izobražen, je vpletal znanost in načela v vsako umetniško delo in prav v tem tiči razlog njihove estetskosti. Ljudem je pač všeč tisto, kar je skladno.
Povrh vsega pa je Leonardo v svoje umetnine vpletal še zagonetne detajle, ki so danes še posebej aktualni bodisi med umetnostnimi zgodovinarji bodisi med popularnimi pisatelji (npr. Da Vincijeva šifra). Poglejmo na primer najbolj poznano sliko vseh časov – Mona Lizo. Skrivnostna je že sama tehnika slikanja (sfumato), še skrivnostnejši je njen nasmešek. Neopaženo je bila odtujena iz muzeja in spet najdena. In nova odkritja še kar prihajajo na plano. Zadnje odkritje proučevanja kultne Mona Lize pravi, da je mesto v njenem ozadju severnoitalijansko mesto Bobbio. Prav tako jim njena identiteta še vedno ne da miru (kot mogočega portretiranca se omenja celo samega avtorja, zadnja ugibanja pa pravijo, da gre za portret Biance Giovanne Sforza), odkrili pa naj bi tudi različne simbole v njenih očeh.

Leonardo da Vinci - Mona Lisa (1503–1507)
olje na topolovem lesu
Naj pa nas povabim še k ogledu čudovitega projekta Google Art Project, s katerim se lahko sprehodite po nekaterih od najslavnejših muzejev in občudujete slike v visoki ločljivosti. No, Louvra in Mona Lize žal (še) niso vključili …

1 komentar:

  1. This is a website that sells natural dog food. Not only can you buy it here, but you can also buy discount pet supplies and reward your pet for good behavior. Your pet will be happy to cuddle with you.Not only is there natural balance dog food,there are dry dog food to choose from,and you can definitely buy the best and most suitable pet prescription for your pet.

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...