torek, 1. februar 2011

Izhod iz dormantnega stanja

Avtorji v članku Exit from Dormancy predvsem opisujejo možne vzroke, zaradi katerih spore izstopijo iz dormantnega stanja oz. germinirajo. Spore morajo v ugodnih razmerah prestopiti v vegetativno stanje, sicer druge bakterije zasedejo njihovo ekološko nišo.
Pomemben signal za germinacijo so muroproteini, ki jih sproščajo rastoče celice v njihovi okolici. Muroproteini se pri Bacillus subtilis vežejo s Ser/Thr kinazo PrkC, ki nato fosforilira elongacijski faktor G (EF-G). EF-G prične s transkripcijo genov, kar je signal za izhod iz dormantnega stanja.
Zanimivo je tudi odkritje, da staurosporin, izoliran iz Streptomyces staurosporeus, inhibira Ser/Thr kinazo, kar prepreči germinacijo preko muroproteinov. Ta spojina je torej potencialno moderno protimikrobno sredstvo za bakterije, ki so dormantne in metabolno neaktivne ter odporne proti splošno razširjenim antibiotikom. Verjetno je pomen take spojine za bakterijo ta, da v večmikrobnih združbah S. staurosporeus s tem izrine (preraste) ostale dormantne vrste, saj prepreči njihovo germinacijo.
Staurosporin je alkaloid, izoliran iz bakterije Streptomyces staurosporeus, in je represor proteinskih kinaz.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...