četrtek, 28. april 2011

Zagaman faconetel!

Zdravstveni dom. V čakalnici poleg mene mlajši fant, vidno morbiden. Rdeč, zaripel, utrujen. Zasmrka in privleče ven robec. Usekne se vanj. Robec?! Mislil sem, da robce uporabljajo samo še babice. Tiste lepe, lastnoročno sešite. Ta pa še lep ni bil. Fant se pošteno usekne, vrne robec nazaj v žep jope ter ga zapre. Tako ja, spravi mikrobe na varno, ne pusti jim oditi! Bravo, še malo si nos obriši z rokavom jope, ja.
Kdaj si prenehal misliti, fantič? Ne veš, da je v tem tvojem smrklju polno virusov ali bakterij? Pa tudi če še nisi slišal za patogene mikroorganizme – se ti zdi higienično brisati nos z enim in istim robcem? Rad ponovno namočiš nos v lasten smrkelj? Ti podarim robčke? Cel paket robčkov stane 1 € …
Zakaj ljudje še vedno koristijo robce? Zagaman faconetel!
Faconetel (robec, ruta) je osrednja prispodoba pridige Na noviga lejta dan, ki jo je napisal Janez Svetokriški, pomemben predstavnik protireformacije in baroka na Slovenskem (17. stoletje, prva polovica 18. stoletja). Faconetel kot praktično darilo prerašča v dar spoznanja, kakšno ravnanje je primerno za srečen zakon.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...