ponedeljek, 25. april 2011

Steklene skulpture mikroorganizmov

Narava sama naredi najlepše oblike, ki se držijo določenih geometrijskih vzorcev. Znano pa je, da prav simetrija v človeku ustvarja občutek estetskosti. Tudi mikrobi tvorijo lepe oblike in vzorce na svoji površini, kar lahko vidimo predvsem iz fotografij z elektronskim mikroskopom. Za opazovanje njihove površine je na primer najprimernejši vrstični elektronski mikroskop.
Lepoto v mikrobih je prepoznal tudi umetnik Luke Jerram in se odločil ustvariti čudovite mikrobe iz stekla. Ustvaril je najrazličnejše bakterije, viruse in protiste, še vedno pa ustvarja nove skulpture. Razstavlja jih po različnih mestih po svetu, celo na beneškem bienalu. Skulpture nas opomnijo na lepoto, ki jih ti mikrobi imajo, hkrati pa na njihovo smrtonosno plat, saj so mnoge izmed njih povzročiteljice smrtonosnih bolezni.
Od leve proti desni: virus črnih koz, neznana bodoča mutacija virusa in virus HIV

Bakteriofag T4, eden prvih odkritih bakteriofagov. Okužuje bakterijo Escherichia coli in ima kompleksno simetrijo.  Opazimo lahko ikozaedrično glavo, vrat in pritrjevalne izrastke (nožice).

Bono, frontman skupine U2, promovira organizacijo Malaria no more, katere namen je preprečiti smrti zaradi malarije do leta 2015. Ob njem skulptura povzročitelja najhujše oblike malarije, protista Plasmodium falciparum, ki ga prenašajo komarji rodu Anopheles. Zaradi malarije vsako leto umre 781.000 ljudi predvsem v Afriki.

Kateri mikrobiolog ne bi želel imeti teh skulptur v svoji vitrini?
Še več fotografij skulptur in njihove podrobnejše opise si lahko ogledate na umetnikovi strani

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...