torek, 8. november 2011

Zakaj ne iščemo razlag znanstvenih terminov v SSKJ

SSKJ ni moj priljubljeni spletni slovar. Vse lepo in prav, da ga imamo tudi na spletu, vendar mu zamerim precej stvari. Predvsem to, ker se ne posodablja že več let oz. bolje rečeno desetletij. Immunised against moving with the times. Slovar, ki še vedno misli, da je miška le majhna miš, veselička pa se skriva pod mizo. Za pravopisne dvome je veliko primernejši SP, ki so ga posodobili vsaj leta 2001.
In potem je tu naslednja (zame) usodna napaka – (ne)slavna razlaga pojma bakterija (glej sliko).


Kaj je tako spornega v tej definiciji?

1.    Bakterije niso rastlinski organizmi.
Predniki vseh danes živečih bitij so se razvili iz prokariontov (prokarionti so bakterije in arheje). Prvi prokarionti so Zemljo naseljevali že približno 3–4 milijarde let nazaj. Evkarionti (rastline, živali, glive in protisti) naj bi se pojavili 1,6–2,7 milijarde let nazaj. Bakterija je izključno prokariontski (in ne rastlinski niti živalski) organizem.

2.    Bakterije vsebujejo klorofil.
Mnogi zmotno mislijo, da so rastline edini organizmi, ki vršijo fotosintezo. Bakterije poleg oksigene vršijo tudi anoksigeno fotosintezo. Fototrofijo jim omogočajo različna fotosintetska barvila, kot so bakterioklorofili, fikobilini in proteorodopsin, cianobakterije pa vsebujejo tudi klorofile (a, b, d, f). Klorofil sicer vsebujejo tudi rastline in alge.

Ker sem prepričan, da avtor omenjene definicije iz SSKJ ni seznanjen z endosimbiontsko teorijo, bom pojasnil še to. Kot rečeno so bile bakterije eni od prvih organizmov, ki so naseljevali Zemljo. Mnogi so tudi slišali za endosimbiontsko teorijo, ki je danes splošno sprejeto prepričanje o izvoru mitohondrijev in kloroplastov v evkariontskih celicah. Mitohondriji naj bi se razvili iz prednikov današnjih aerobnih bakterij (verjetno današnjih rikecij), kloroplasti pa iz prednikov današnjih cianobakterij, ki so jih privzele evkariontske celice in z njimi vzpostavile simbiontski odnos. Hipotezo med drugim podpirajo dejstva, da se oba omenjena organela delita neodvisno od delitve celice, imata lastno molekulo DNA, ki je zelo podobna prokariontski, imata 70S ribosome in lastno dvojno (mitohondrij) oz. trojno (kloroplast) membrano.
Torej ne, SSKJ, bakterije niso rastlinski organizmi brez klorofila. In kvečjemu kloroplasti izvirajo iz prednikov današnjih bakterij. Vsi organizmi pa evolucijsko gledano izvirajo iz prokariontov, ki nikakor niso rastlinski.
In veliko bolj uporabljen izraz kot bakterije mlečnega kisanja je mlečnokislinske bakterije.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...