torek, 2. avgust 2011

Izkoreninjenje poliovirusa do konca leta 2012 – misija nemogoče?

Poliovirus je preprosto zgrajen virus iz družine pikornavirusov. Je majhen virus z ikozaedrično kapsido, brez ovojnice in z enoverižnim (+) RNA genomom. Je litični virus, ki lahko iz krvi vstopa v centralni živčni sistem in povzroča poliomielitis (otroško ohromelost, paralizo) pri ljudeh in drugih primatih. Večina okužb poteka asimptomatsko, lahko so prisotni vročina, glavobol in bruhanje, hujša zapleta pa sta paraliza in pareza (omrtvelost). Paraliza največkrat prizadene spodnje okončine, lahko pa vodi tudi v smrt. Zdravila za otroško paralizo ni, preventiva pred okužbo je cepljenje.

Virus se prenaša predvsem po fekalno-oralni poti, prisoten je v slini in blatu in se hitro in uspešno prenaša. Je enterovirus, ki je precej odporen proti zunanjim dejavnikom, kot je kisel pH v želodcu, in tako preživi prehod skozi želodec do črevesja, kjer se razmnožuje (razmnožuje se tudi v limfatičnem tkivu žrela). Virus lahko nato vstopi v centralni živčni sistem in lizira nevrone, kar se navzven kaže kot paraliza.


Poliomielitis je ena prvih poznanih bolezni. Na sliki relief iz egipčanske grobnice iz Devetnajste dinastije (1342–1197 pr. n. št.), ki prikazuje duhovnika z deformacijo stopala, značilno za poliomielitis.


Cepljenje proti otroški paralizi (cepivo Polio) je del obveznega cepljenja otrok. Potek cepljenja: štirikratno cepljenje hkrati s kombiniranim cepivom Di-Te-Per in Hepatitis B cepivom (proti davici, tetanusu, oslovskem kašlju, otroški paralizi in hepatitisu B) v 3. mesecu starosti, v 4.–5. mesecu starosti, v 6. mesecu starosti, okoli 18. meseca starosti.

V primeru izkoreninjenja otroške paralize bi bila to tretja uspešno izkoreninjena bolezen – za virusom črnih koz (l. 1977) in govejo kugo (l. 2010). Za izkoreninjenje se zavzema WHO s projektom Global Polio Eradication, ki želi bolezen izbrisati do konca leta 2012, vendar trenutno stanje ni nič kaj obetavno. Virus je namreč še vedno endemičen v Afganistanu, Indiji, Nigeriji in Pakistanu, ponovno porajajoč pa v Kongu in Čadu. Število obolelih je v letu 2010 znašalo okoli 1000 (1)

Poliovirus pa je tudi prvi virus, ki so ga de novo sintetizirali v laboratoriju leta 2002. Sintetični poliovirus naj bi bil enak naravnemu poliovirusu in je prav tako povzročil paralizo in smrt pri poskusnih miših kakor njegova naravna različica (2, 3).

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...