petek, 28. januar 2011

O predsodkih in preklopu paritvenega tipa

Fant plemenitega rodu Saccharomyces cerevisiae, sicer haploidna spora z imenom George, se je spet počutil osamljenega. Vse naokoli neki pritlikavi organizmi, take in drugačne bakterije, ene nadležnejše od drugih, pa virusi, ki si jih lahko videl le z lupo. Med tolikšno gručo mikrobov pa le par osebkov njegove vrste. In še to same a-kvasovke! George je bil a-paritvenega tipa in seveda ni bilo možno, da bi se združil z a-kvasovko, temveč le s kvasovko nasprotnega paritvenega tipa.
»No, tako nor, da bi me vzburjal a-feromon, pa vendarle še nisem! In raje umrem, preden preklopim med paritvenima tipoma le zavoljo želje po združitvi v diploidno sporo!« si je zamrmral in nadaljeval s  fermentiranjem glukoze, medtem pa sanjaril o mični α-kvasovki, s katero bi se združila v eno in bi kot taka lahko ob neugodnih pogojih sporulirala in ohranila svoj rod.
George je torej sintetiziral a-feromone in imel a-receptorje, s katerimi je privabljal α-kvasovke, edini problem pa je bil, da le-teh tedaj ni bilo mnogo. In edini način, da bi se združil z istospolno kvasovko, je ta, da bi preklopil med paritvenima tipoma. A kaj tako ostudnega za nič na svetu ne bi naredil! Preziral je kvasovke, ki so spremenile spol le zaradi svojih potreb in nagonov. Nagone je možno nadzorovati in on bil odličen zgled, da je kaj takega mogoče.

 »Kako drugače pa bodo nastajale normalne diploidne kvasovke?« si je mislil, »Saj bodo kmalu sami izprijenci na tem svetu! Jaz sem potrpežljiv, bom že naletel na kakšno mično α-samico!« Georgu so bile všeč zaobljene haploidne α-kvasovke, ki so se mastile z glukozo, kot da je življenje ena sama eksponencialna faza rasti.
Vedel je, da se bliža obdobje lakote in se mu slabo piše, če ne najde primerne partnerice in sporulira. A zaklel se je, da se nikdar ne poda v spremembo paritvenega tipa, pa naj bo pomanjkanje glukoze še tako hudo.

***

Bil je ponedeljek. In ob ponedeljkih se je George kot aktivist udeleževal združenj Kluba kvasovk proti spolno izprijenim. Spolno izprijene so bile vse tiste kvasovke, ki jih je obsedel hudič in jih naredil sposobne preklapljati med paritvenima tipoma in tako nečistovati z istim paritvenim tipom.

A v tistem času niso vedeli, da razlog za spremembo spola ni hudič, ampak je povsem naraven. Resda o paritvenem tipu pri kvasovkah odloča MAT lokus, a imajo tudi genski zapis za oba spola, t. i. aktivno in neaktivno kaseto z zapisoma za oba paritvena tipa. In sposobnost preklapljanja med spoloma je še kako zaželena v neugodnih razmerah, ko je potrebna sporulacija, da kvasovke lahko preživijo, saj sporulirajo le diploidne spore.

Tisti dan so sodili Jane. Jane, prej poznana kot Victor, naj bi podpisala pakt s hudičem in v njegovem imenu postala iz a-kvasovke α-kvasovka v želji po združitvi z a-kvasovko. Aktivisti so glasovali o njeni usodi – od štirinajstih prisotnih je le ena kvasovka v kotu plaho dvignila svoj glas proti Janini usmrtitvi in vsi so jo tako grdo pogledali, da je kaj hitro spustila svojo roko.
»Na grmado z njo!« je zaklical George. In aktivisti so uživali ob pogledu trpeče kvasovke, ki je nič kriva gorela pred njihovimi očmi. Tom, Georgev najboljši prijatelj, se je spogledal z Georgem in obema so oči zažarele od silnega navdušenja, da sta svet rešila še enega nepridiprava.

Takrat pa je nastopilo hudo obdobje lakote. Glukoze ni bilo več na spregled in med preživelimi kvasovkami je zavladal stres. Razglasili so izredne razmere in kvasovke so vklopile svoj stringent odziv. Nekateri srečneži, ki so našli partnerja, so sporulirali in se rešili pred neugodnimi razmerami. George in Tom pa sta srepo zrla predse in se jezila, da nikjer ni α-kvasovk.
George ni zdržal več. Od pomanjkanja hranil se je komaj premikal in postal je vse bolj odljuden, torej odkvašen. »Saj bo, George, saj bo prišla kakšna α-kvasovka« ga je Tom potrepljal po rami. A ta dotik je sprožil nekaj v Georgeu. Kot bi imel hudič mlade, je HO endonukleaza cepila DNA pri aktivnem MAT lokusu, neaktivna α-kaseta pa se je podvojila in nadomestila MAT lokus. George je le nemočno stal ter gledal, kako se spreminja v α-kvasovko. »Kaaaj, saj to ni možno! Zakaj ravno jaz, hudiča! Saj sem bil celo življenje zgledna kvasovka, verna in nepokvarjena!« George je že imel α-receptorje in sproščal α-feromone. In Tom je še vedno stal pri njem, ali bolje rečeno pri njej. Neznanska sila ju je pritegnila skupaj in oba sta z gnusom gledala, kako jima počasi razpada ovoj in kako se njuni jedri združujeta v eno. In kmalu po združitvi so iz askusa pognale štiri spore. Dve a- in dve α-kvasovki! Ni važno, kaj je, samo da je zdrava. Pa vendar želimo to najprej vedeti.

Kaj se je zgodilo, George? Ker zadnje čase nič več nisi nasmejan, z menoj si zadržan …

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...