petek, 28. oktober 2011

Bipolarna motnja

Na trenutke se mi vse sfiži,
DNA preklopi iz B- v Z-konfiguracijo,
naraste moj dipolni moment,
beljakovina se zvije v prion,
PrPSc, PrPSc.

Včasih sem psihrofilen,
večino časa termofilen.
Ne želim biti nevtrofilen,
hoditi po trnovi poti
to je moj križ!

Ko hočem postati hipertermofil,
stočem od opeklin.
Nekateri so pač bolj za vroče kot drugi.
Hsp, Hsp in Marilyn Monroe.

sreda, 26. oktober 2011

Pregledano: Kužna nevarnost

V kinematografe je prišla akcijska (medicinska) drama z naslovom Kužna nevarnost (v izvirniku: Contagion). Film govori o novo odkritem (sicer izmišljenem) virusu MEV-1, ki je visoko virulenten in visoko nalezljiv. Tekom pandemije znanstveniki skušajo odkriti učinkovito cepivo, kar jim tudi uspe. Poleg zanimive zgodbe se film ponaša tudi z izvrstno igralsko zasedbo.


Navadno "mainstream" filmi z znanstveno vsebino ali vsaj primesjo znanosti do znanosti in znanstvenikov niso dovolj korektni, kar za ta film ne drži. Dejanja v filmu so dosledno predstavljena, vse od potrebe po nagojitvi virusa za njegovo preučevanje pa do preizkušanja učinkovitosti cepiva na živalih. Izpustili so le preizkušanje cepiva na skupini ljudi in tako nekoliko nerealno pohiteli z distribucijo cepiva.
Navdih za pandemijo, povzročeno z virusom MEV-1, so ustvarjalci dobili iz resničnih epidemij koronavirusa SARS in virusa Nipah (predvsem slednjega).


Toplo priporočam ogled!



petek, 21. oktober 2011

Kako pasti na izpitu z dostojanstvom

Tone Pavček – Popotnik


Ko hodiš, pojdi zmeraj do konca.

Spomladi do rožne cvetice,
poleti do zrele pšenice,
jeseni do polne police,
pozimi do snežne kraljice,
v knjigi do zadnje vrstice,
v življenju do prave resnice,
a v sebi - do rdečice
čez eno in drugo lice.

A če ne prideš ne prvič, ne drugič
do krova in pravega kova
poskusi
vnovič
in zopet
in znova. 
Tone Pavček
(1928–2011)

Al' prav se piše … #6

Tokratni zapis namenjam predvsem sklanjanju nekaterih pogosto napačno sklanjanih samostalnikov in pridevnikov. Od živali, rastlin, sorodstvenih izrazov, pa vse do količinskih prislovov.
           
Sklon
Tjulenj* (m. sp., ed.)
Mati (ž. sp., ed.)
Hči (ž. sp., ed.)
Gospa (ž. sp., ed.)
Otroci (m. sp., mn.)
imenovalnik
tjulenj
mati
hči
gospa
otroci
rodilnik
tjulnja
matere
hčere
gospe
otrok
dajalnik
tjulnju
materi
hčeri
gospe
otrokom
tožilnik
tjulnja
mater
hčer
gospo
otroke
mestnik
tjulnju
materi
hčeri
gospe
otrocih
orodnik
tjulnjem
materjo
hčerjo
gospo
otroki

*Ženska oblika tjulnja je tjuljnica.
Nekatera druga uveljavljena imena živali nasprotnega spola so oven, košuta, medvedka, lisjak, zajklja, žabec, psica, maček, racman (racak).

Ovca (ž. sp., ed.): v rodilniku množine sta dovoljeni obe obliki: ovc ali ovac. Podobno opazimo pri vodah (tudi voda je števni samostalnik) – v rodilniku množine: vod ali voda.
Konj (m. sp., ed.): v rodilniku množine sta dovoljeni obe obliki: konj ali konjev
Govedo (sr. sp., ed.) je števni samostalnik, poznamo torej dvojinsko (govedi) in množinsko (goveda) obliko. Edninska oblika v rodilniku: reja goveda, množinska oblika v rodilniku: reja goved (ne vem, od kod mnogim reja govedi?). Podobno opazimo pri jagnetu, množinska oblika v rodilniku je jagnjet (reja jagnjet).
Drobnica (ž. sp., ed.) je neštevni samostalnik, reja drobnice.
Pridevnik iz besede junec (= mlad skopljen goveji samec) je junčji (npr. junčje meso), tudi sklanjamo ga podobno (orodnik: z junčjim).

Nagelj (m.sp., ed.) lahko sklanjamo s podaljšanjem osnove z -n (orodnik: z nageljnom) ali pa z izpadom polglasnika (orodnik: z nagljem).

Količinskih prislovov (pa tudi vseh ostalih prislovov), kot so več (veliko), manj (malo), nemalo in drugi, ne sklanjamo in ne spregamo! Oblika se jim torej ne spreminja.
Primer: Imel je ploščo z več/manj/nemalo kolonijami.

Da pa ne bo objava povsem nemikrobiološka:
Pri virusih ločimo lizogeni cikel ali lizogenijo in litični cikel (ne: lizni cikel). Fage, ki povzročajo nastanek lizogene celice, imenujemo temperatni ali temperirani (ne: zmerni). Fage, ki povzročijo lizo celice, imenujemo litični fagi. Fag je krajša oblika za bakteriofag.

Pri pregibanju besed je zelo koristen pregibnik Amebis Besana.

torek, 4. oktober 2011

Risane animacije Biotoon

Biotoon je internetna stran z zabavnimi, hkrati pa tudi poučnimi animacijami, ki zadevajo mikroorganizme. Animacije nam predstavijo, kako raznoliki so mikrobi, da tudi oni ne marajo biti sami, nekoliko drugačen pogled na evolucijo in nas opomnijo, da kompleksnost, s kakršno se ponaša človek, v primeru spreminjajočih se razmer v okolju ni vedno najbolj zaželena.

Vse se je začelo in se bo končalo z mikrobi.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...