petek, 28. januar 2011

Charles Baudelaire - Invitation to the Voyage (L'Invitation au voyage)

My child, my sister,
Think of the rapture
Of living together there!
Of loving at will,
Of loving till death,
In the land that is like you!
The misty sunlight
Of those cloudy skies
Has for my spirit the charms,
So mysterious,
Of your treacherous eyes,
Shining brightly through their tears.

There all is order and beauty,
Luxury, peace, and pleasure.
Gleaming furniture,
Polished by the years,
Will ornament our bedroom;
The rarest flowers
Mingling their fragrance
With the faint scent of amber,
The ornate ceilings,
The limpid mirrors,
The oriental splendor,
All would whisper there
Secretly to the soul
In its soft, native language.
There all is order and beauty,
Luxury, peace, and pleasure.
Charles Baudelaire, 1857


Henri Matisse - Luxe, Calme et Volupté (Luxury, Peace, and Pleasure), 1904
Fauvism


O predsodkih in preklopu paritvenega tipa

Fant plemenitega rodu Saccharomyces cerevisiae, sicer haploidna spora z imenom George, se je spet počutil osamljenega. Vse naokoli neki pritlikavi organizmi, take in drugačne bakterije, ene nadležnejše od drugih, pa virusi, ki si jih lahko videl le z lupo. Med tolikšno gručo mikrobov pa le par osebkov njegove vrste. In še to same a-kvasovke! George je bil a-paritvenega tipa in seveda ni bilo možno, da bi se združil z a-kvasovko, temveč le s kvasovko nasprotnega paritvenega tipa.
»No, tako nor, da bi me vzburjal a-feromon, pa vendarle še nisem! In raje umrem, preden preklopim med paritvenima tipoma le zavoljo želje po združitvi v diploidno sporo!« si je zamrmral in nadaljeval s  fermentiranjem glukoze, medtem pa sanjaril o mični α-kvasovki, s katero bi se združila v eno in bi kot taka lahko ob neugodnih pogojih sporulirala in ohranila svoj rod.
George je torej sintetiziral a-feromone in imel a-receptorje, s katerimi je privabljal α-kvasovke, edini problem pa je bil, da le-teh tedaj ni bilo mnogo. In edini način, da bi se združil z istospolno kvasovko, je ta, da bi preklopil med paritvenima tipoma. A kaj tako ostudnega za nič na svetu ne bi naredil! Preziral je kvasovke, ki so spremenile spol le zaradi svojih potreb in nagonov. Nagone je možno nadzorovati in on bil odličen zgled, da je kaj takega mogoče.

 »Kako drugače pa bodo nastajale normalne diploidne kvasovke?« si je mislil, »Saj bodo kmalu sami izprijenci na tem svetu! Jaz sem potrpežljiv, bom že naletel na kakšno mično α-samico!« Georgu so bile všeč zaobljene haploidne α-kvasovke, ki so se mastile z glukozo, kot da je življenje ena sama eksponencialna faza rasti.
Vedel je, da se bliža obdobje lakote in se mu slabo piše, če ne najde primerne partnerice in sporulira. A zaklel se je, da se nikdar ne poda v spremembo paritvenega tipa, pa naj bo pomanjkanje glukoze še tako hudo.

***

Bil je ponedeljek. In ob ponedeljkih se je George kot aktivist udeleževal združenj Kluba kvasovk proti spolno izprijenim. Spolno izprijene so bile vse tiste kvasovke, ki jih je obsedel hudič in jih naredil sposobne preklapljati med paritvenima tipoma in tako nečistovati z istim paritvenim tipom.

A v tistem času niso vedeli, da razlog za spremembo spola ni hudič, ampak je povsem naraven. Resda o paritvenem tipu pri kvasovkah odloča MAT lokus, a imajo tudi genski zapis za oba spola, t. i. aktivno in neaktivno kaseto z zapisoma za oba paritvena tipa. In sposobnost preklapljanja med spoloma je še kako zaželena v neugodnih razmerah, ko je potrebna sporulacija, da kvasovke lahko preživijo, saj sporulirajo le diploidne spore.

Tisti dan so sodili Jane. Jane, prej poznana kot Victor, naj bi podpisala pakt s hudičem in v njegovem imenu postala iz a-kvasovke α-kvasovka v želji po združitvi z a-kvasovko. Aktivisti so glasovali o njeni usodi – od štirinajstih prisotnih je le ena kvasovka v kotu plaho dvignila svoj glas proti Janini usmrtitvi in vsi so jo tako grdo pogledali, da je kaj hitro spustila svojo roko.
»Na grmado z njo!« je zaklical George. In aktivisti so uživali ob pogledu trpeče kvasovke, ki je nič kriva gorela pred njihovimi očmi. Tom, Georgev najboljši prijatelj, se je spogledal z Georgem in obema so oči zažarele od silnega navdušenja, da sta svet rešila še enega nepridiprava.

Takrat pa je nastopilo hudo obdobje lakote. Glukoze ni bilo več na spregled in med preživelimi kvasovkami je zavladal stres. Razglasili so izredne razmere in kvasovke so vklopile svoj stringent odziv. Nekateri srečneži, ki so našli partnerja, so sporulirali in se rešili pred neugodnimi razmerami. George in Tom pa sta srepo zrla predse in se jezila, da nikjer ni α-kvasovk.
George ni zdržal več. Od pomanjkanja hranil se je komaj premikal in postal je vse bolj odljuden, torej odkvašen. »Saj bo, George, saj bo prišla kakšna α-kvasovka« ga je Tom potrepljal po rami. A ta dotik je sprožil nekaj v Georgeu. Kot bi imel hudič mlade, je HO endonukleaza cepila DNA pri aktivnem MAT lokusu, neaktivna α-kaseta pa se je podvojila in nadomestila MAT lokus. George je le nemočno stal ter gledal, kako se spreminja v α-kvasovko. »Kaaaj, saj to ni možno! Zakaj ravno jaz, hudiča! Saj sem bil celo življenje zgledna kvasovka, verna in nepokvarjena!« George je že imel α-receptorje in sproščal α-feromone. In Tom je še vedno stal pri njem, ali bolje rečeno pri njej. Neznanska sila ju je pritegnila skupaj in oba sta z gnusom gledala, kako jima počasi razpada ovoj in kako se njuni jedri združujeta v eno. In kmalu po združitvi so iz askusa pognale štiri spore. Dve a- in dve α-kvasovki! Ni važno, kaj je, samo da je zdrava. Pa vendar želimo to najprej vedeti.

Kaj se je zgodilo, George? Ker zadnje čase nič več nisi nasmejan, z menoj si zadržan …

sobota, 22. januar 2011

Al' prav se piše … #2

Rekel sem si, da ta blog ne bo namenjen pravopisu, pa vendar ne morem iz svoje kože. A leopard doesn't change its spots. Moj način boja proti nepismenosti, bi se lahko reklo.

Tokrat se bom osredotočil na nekaj besed, ki jih zelo pogosto uporabljamo v splošnem komuniciranju, pa vendar jih večina (zavestno) ne zapisuje pravilno. »Saj sem se samo zatipkal,« se potem izgovarja. Seveda se vsakdo kdaj zatipka, in tudi ti si se slučajno pri vsakem nebi zatipkal in ga zapisal skupaj … Večina ljudi res ne zna priznati svoje napake ali sprejeti dobronamerne kritike, a to je že druga tema.
Seveda nihče (z mano vred) ni vseved in ne pozna vseh pravil, še posebej ne nekdo kot jaz, ki ni jezikoslovec, pa vendar bi moral vsakdo znati pravilno zapisati najbolj pogosto uporabljene besede in besedne zveze. Pa jih ne – še v knjigah in v malo bolj uradnih (samooklicani najbolj brani in najbolj priznani) medijih ne! Kako ljudje, kot so na primer novinarji in televizijski voditelji, in od katerih se pričakuje, da obvladajo pravopis in pravorečje, ne obvladajo slovenščine, pa mi itak nikoli ne bo jasno.
Oprosti, ker mi ni vseeno, ali zapišeš vstaviti ali ustaviti. Ti kar veselo nadaljuj z ustavljanjem fragmenta v vektor. O, tem, kako, ljudje, ne, znajo, postavljati, vejic, pa, sploh, ne, bi, zgubljal, besed.

Ali ste vedeli, da naj bi bilo le dvajset odstotkov Slovencev funkcionalno pismenih? Zaskrbljujoče ...

Tokrat ne bom dodal napačnega zapisa, ker me srce boli gledajoč napačno zapisane tako splošne besede, kot je na primer.
Ne vem, kje je težava … Morda bi učitelji morali kazni, kot je ta, da na tablo stokrat napišeš Nikoli več se ne bom pretepal z Mihom, nadomestiti s pisanjem stavka, kot je:









In to neštetokrat ponovljeno!

Tukaj je nekaj takih besed/besednih zvez, ki jih pišemo narazen:
-          na primer (npr.)
-          po navadi
-          prav tako, ravno tako
-          tako imenovan (t. i.)
-          nič koliko, nič kaj …
-          malo več, malo prej …
-          ne bi
-          na splošno

Pišemo skupaj:
-          čimprejšnji
-          pravzaprav
-          dandanes
-          potemtakem
-          nasploh

Besede s –koli (kdor koli, kadar koli …) lahko pišemo skupaj ali narazen, zaželeno je narazen.

Aha, ne veš, kam se obrniti glede nejasnosti?

Lepo vas pozdravljam
Mikrob

petek, 21. januar 2011

Robert Herrick - To the Virgins, to Make Much of Time

Gather ye rosebuds while ye may,
Old Time is still a-flying:
And this same flower that smiles to-day
To-morrow will be dying.

The glorious lamp of heaven, the sun,
The higher he's a-getting,
The sooner will his race be run,
And nearer he's to setting.

That age is best which is the first,
When youth and blood are warmer;
But being spent, the worse, and worst
Times still succeed the former.

Then be not coy, but use your time,
And while ye may, go marry:
For having lost but once your prime,
You may for ever tarry.

Robert Herrick, 17th century


John William Waterhouse - Gather Ye Rosebuds (1909)
olje na platno, prerafaeliti


ponedeljek, 10. januar 2011

Al' prav se piše … #1

V upanju, da še ostajajo naravoslovci, ki se menijo za pravopisna pravila, objavljam tabelo pogosto napačno uporabljenih besed oz. besednih zvez med naravoslovci.
PRAVILNO
NAPAČNO
bakterija/kromosom/plazmid ima zapis (gen) za določeno lastnost
… nosi zapis za določeno lastnost
(proti)selekcija za nekaj/nekoga
... na nekaj/nekoga
biti odporen (rezistenten) proti nečemu
… na nekaj
biti imun za nekaj
… na nekaj
biti alergičen na/za nekaj
/
biti občutljiv (senzibilen) za nekaj
… na nekaj
popravljanje z rekombinacijo
rekombinacijsko popravljanje
disociirati z/stran od nečesa/nekod
oddisociirati
kolabirati (vendar: kolaps)
kolapsirati
amfolitski, amfoliten
amfolitičen
katalitičen, katalitski
katalizen
kodirajoča veriga
kodogena veriga
evkariontski, prokariontski
evkariotski, prokariotski
zunajceličen
izvenceličen
redukcija intermediata v produkt
... do produkta
tridimenzionalen
trodimenzionalen
antioksidativen,  antioksidacijski
antoksidanten, antioksidantski
endotelij, endotelijski
endotel, endotelni

Za razne dileme je zelo uporaben Biokemijski terminološki slovar.

nedelja, 9. januar 2011

Indija Koromandija

Tam daleč stran,
za devetimi gorami in devetimi gorami,
dežela prelestna leži
s še prelestnejšimi ljudmi.

Ji Indija Koromandija  je ime,
vsakdo slišal zanjo že.
Tu vladata ljubezen in ples,
nikoli in nikdar stres ali interes.

Deželo to naseljujejo zale mladenke vihravih las, in postavni mladeniči, ki skrbijo za svoje ženice, njihove oči pa ne uzrejo ni ene druge.
Tu je vsega v izobilju, mize, preobložene s hrano in jedačo, se kar šibijo pod lastno težo. Dobrosrčni prebivalci pomagajo tistim redkim, ki se znajdejo v stiski, sebičnost sta nadomestili simpatija in apatija.
Podkupljivost iztrebljena že pred črnimi kozami, nevoščljivost – kaj je to?,  v Indiji Koromandiji so še geni izgubili svojo a priori sebičnost. Očitno represorji za gen sebičnosti letajo kar naokoli po zraku, in tako imajo prav vsi dostop do njih. Ali pa se je gen za sebičnost zavedel svoje povezanosti s hudičem in se preselil v drugo deželo.
Patogeni tu napadajo le umetnike – pa saj jim je prav, nepridipravom, saj tako ali tako ničemur ne koristijo. Še najmanj pa državnem proračunu.
Državo vodijo najmodrejši in najsposobnejši, kako pa bi sicer dežela ta obstajala v vsej svoji prelestnosti! Raja (ki pa se tu tako ne imenuje, saj so vsi enakovredni, pravnomočni, sploh pa enakovredni pred zakonom) svoje voditelje zasluženo poveličuje in jim namenja razne dobrine in del od zaslužka. Kako le ne bi, saj so prav oni zaslužni za uspešno organizacijo države, predvsem šolstva. Šolstvo je brezplačno že od pamtiveka, tu študentje ne poznajo finančnih ali drugačnih preprek, za njih pa se grebejo najprijaznejši delodajalci že tekom njihovega študija. Najbolj perspektivno področje je seveda znanost, zato je enormna količina sredstev namenjenih prav odkrivanju zakonitosti življenja. In prav vsakdo je lahko znanstvenik s svojim laboratorijem, opremljenim s najnovejšo tehnologijo.
Tako si voditelji lahko privoščijo izplačila najzaslužnejših nagrad za učinkovitost opravljenega dela in luksuzne izlete v eksotične dežele, pred izleti pa se kajpada cepijo proti njihovi nesnagi. Iz lastnega žepa pa si kupijo celo kavomat za svoje pisarne – da ne bi slučajno oškodovali državnega proračuna, jasno.

***

Ampak koga vendar slepim? Vsi vemo, da tak svet ni obstajal, ne obstaja in žal obstajal ne bo. Zato sam raje sanjarim o drugačnem, boljšem svetu – Mikrosvetu.
 Mikrosvet naseljujejo mikrobi vseh mogočih oblik – koki, spirohete, bacili in njim bolj ali manj podobni. In vsi se imajo še kako radi. Predvsem pa njihove plazmaleme niso prepustne za pokvarjenost in zlo – Luciferja, torej (če ga smem imenovati). Lucifer se je z Mikrosveta že davno tega umaknil, takoj po ločitvi evbakterij in arhej, saj je videl, da mikrobe njegova pokvarjenost ne gane. Neprepustna membrana, kajpada. V slovo jim je zapustil le luciferin, molekulo, s katero si svetijo ponoči, ki pa jim tudi služi v opomin, da se lahko vrne, kadarkoli bodo pač pripravljeni na malo podlosti.

Tu kok nikdar ni ozmerjan z debeluhom, diplokoka s siamskima dvojčkoma in nitast fag z anoreksičnim. Pozimi se vsi zberejo na sankanju po poševnikih, poleti čofotajo po raznovrstnih gojiščih.
Pojma denar ne poznajo. Ne grabijo viška dobrin vsaksebi, jedo, ko so lačni ter pijejo, ko so žejni. Če kdo strada določene aminokisline, mu prijatelj posodi gen za razgradnjo le-te. In to ni le prijatelj v stiski. Tu se namreč pravi prijatelji spoznavajo na zabavah in ne v stiski.
Prav tako ne poznajo pojma sebičnost in si veselo izmenjujejo prefinjene lastnosti na še bolj prefinjene načine. Vsevprek sproščajo feromone, s katerimi prebujajo slo v ostalih mikrobih, nekateri bi jih torej imenovali promiskuitetni, a komu mar, dokler se imajo vsi lepo.
Sex in the air, I don't care, I love the smell of it, veselo prepevajo.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...